Przejdź do treści

Jak przygotować domowy chleb?

Spis Treści

Pieczenie chleba w domu to nie tylko świetne hobby, ale także sposób na zdrowsze i smaczniejsze posiłki. Domowy chleb zyskuje na popularności, dzięki prostocie wykonania oraz wyjątkowemu smakowi. W poniższym artykule podpowiemy, jak samodzielnie upiec pyszny chleb – krok po kroku. Zaczynamy!

Wybierz odpowiednie składniki

Mąka
Podstawą każdego chleba jest mąka – będzie potrzebnych około 500 g na jeden bochenek. Rodzajów mąki jest wiele, więc śmiało można eksperymentować z tym składnikiem. Wybrane mąki pszenną, żytnią, graham, pełnoziarnistą, mieszankę kilku rodzajów albo bezglutenową dla alergików i osób z nietolerancjami.

Woda
Aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta, do 500 g mąki dodajemy około 250-300 ml wody. Woda powinna być letnia, o temperaturze około 30-35°C – dzięki temu drożdże będą pracować lepiej.

Sól
Sól nadaje chlebowi smak, ale wpływa także na jego teksturę. Zbyt mało soli może sprawić, że chleb wyjdzie niesmaczny, zaś zbyt dużo – zbyt zbity. Na jedno ciasto potrzeba 1-1,5 łyżeczki soli.

Olej lub tłuszcz
Olej lub tłuszcz poprawia smak chleba, zwiększa trwałość, ustala strukturę ciasta. Do ciasta wystarczy 1-2 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego, słonecznikowego) lub masła klarowanego.

Ulubione dodatki
Domowy chleb można wzbogacić o orzechy, nasiona, owoce suszone, przyprawy, zioła. Wybór należy do nas i naszych kulinarnych upodobań.

 domowy

Wybierz odpowiednie drożdże

Drożdże odpowiedzialne są za wyrośnięcie chleba. Bez nich, nasz chleb będzie zbity i niewyrośnięty, a co za tym idzie – nie będzie smakować tak, jak powinien. Możemy wybrać między drożdżami świeżymi i suchymi. Obie wersje są dobre, jednak warto pamiętać, że świeże drożdże działają szybciej, zaś suche dłużej się utrzymują.

Jeśli użyjesz drożdży świeżych, będzie potrzebować około 20-25 g na 500 g mąki. Jeśli wybierzesz drożdże suche, wystarczy około 7-8 g.

 składniki

Wykonaj ciasto

Zanim zaczniemy lepić ciasto, warto przygotować stolnicę do wyrabiania – posyp mąką, aby nic nie przyklejało się do powierzchni. Następnie mieszamy mąkę z solą, dodajemy drożdże (uprzednio rozpuszczone w ciepłej wodzie) oraz olej lub masło (roztopione i wystudzone). Wszystkie składniki zagniatamy, aż uzyskamy elastyczne i jednolite ciasto.

W skrócie: mieszamy składniki suche, dodajemy drożdże, wodę i tłuszcz. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.

 wyrastanie

Daj ciastu czas na wyrośnięcie

Ciasto należy zostawić, aby wyrosło. Aby to zrobiło dobrze, warto wiedzieć, że drożdże są umiarkowanie termofilne, co oznacza, że najlepiej rosną przy temperaturach 25-30°C. W idealnych warunkach ciasto powinno podwoić swoją objętość w ciągu 1-1,5 godziny. Jeśli uważasz, że ciasto nie osiągnęło odpowiedniej wielkości, daj mu więcej czasu – choć pamiętaj, że zanadto wyrośnięte ciasto również nie jest dobre: może się zawalić podczas pieczenia.

 pieczenie

Upiecz chleb w piekarniku

Przed włożeniem ciasta do piekarnika warto uformować z niego bochenek, który będzie miał okrągły, podłużny lub owalny kształt. Bochenek można również nasmarować masłem, aby uzyskać ładną, złocistą skórkę. Piekarnik powinien być dobrze rozgrzany – ustalamy temperaturę na 230-250°C. Chleb pieczemy przez 30-40 minut. Aby sprawdzić, czy się upił, wystarczy delikatnie poklepać powierzchnię – jeśli wyda głuchy dźwięk, chleb można wyjąć z piekarnika.

Pieczenie na zakwasie

Zamiast drożdży można użyć również zakwasu chlebowego, dzięki któremu nasz chleb będzie miał charakterystyczny kwasowy smak. Jeśli nie masz zakwasu, łatwo możesz go przygotować samodzielnie.

  • Składniki:
    • 50 g mąki żytniej
    • 50 g mąki pszenniej
    • 100 ml wody
  • Przygotowanie:
  • Dwa rodzaje mąki mieszamy z wodą. Odkładamy w ciepłe miejsce (najlepiej ok.25-30°C) i zostawiamy na 24-48 godzin. W ciągu tego czasu mieszamy zakwas kilka razy.

    Uwaga! Przy przygotowywaniu ciasta z zakwasem czas wyrośnięcia ciasta może być dłuższy niż przy użyciu drożdży.

    Kilka słów podsumowania

    Domowy chleb to pyszna i zdrowa alternatywa dla kupnych pieczyw. Pieczenie chleba wcale nie jest trudne, a wartości odżywcze, jakie uzyskujemy w gotowym produkcie, z pewnością zrekompensują nam czas poświęcony na jego przygotowanie. Jeśli dobrze się przygotujemy, krok po kroku wykonamy przepis, a potem poświęcimy chwilkę na podziwianie swojego dzieła – będziemy mogli cieszyć się pysznym, domowym chlebem i chętnie powracać do tego zajęcia.

    Może Cię zainteresować: